Gratis aanmeldenInloggen
Terug

Plagiaat, waar moet je op letten?

Stuur blog door

Annuleren
Plagiaat, waar moet je op letten?

Auteursrecht is iets om goed op te letten als je zelf digitaal lesmateriaal gaat maken. Veel materiaal op internet is auteursrechtelijk beschermd. Dit materiaal mag je niet zomaar overnemen voor eigen gebruik en dus ook niet voor commercieel gebruik. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Afbeeldingen

Op veel afbeeldingen zit auteursrecht. Een afbeelding zoeken via Google afbeeldingen en deze gebruiken op je eigen website is vaak verboden. Je kunt hier fikse boetes voor krijgen. Bij Google afbeeldingen kun je echter wel zoeken op de rechten die op een foto staan. Dat doe je bij 'Zoekhulpmiddelen' en dan 'Gebruikersrechten'. Als je hier kiest voor 'gelabeld voor hergebruik' krijg je de afbeeldingen te zien die je wel mag gebruiken. Ook op pixabay.com staan veel afbeeldingen die je mag gebruiken, ook voor commerciële toepassingen.

Rijksstudio

Daarnaast heeft het rijksmuseum een groot deel van haar collectie online gezet met toestemming om de beelden te gebruiken. Genoeg te vinden dus aan rechtenvrij materiaal. Kijk dus eerst goed of je iets kunt vinden over de gebruikersrechten op een afbeelding. Weet je het niet zeker? Maak dan geen gebruik van de afbeelding.

Teksten

Een tekst mag je nooit zomaar overnemen, ook niet een deel van een tekst. Met goede bronvermelding mag je wel citeren, maar niet meer dan dat. Het kopiëren en plakken van teksten van een website of het overschrijven uit een boek is ook niet toegestaan. Schrijf daarom je eigen teksten! Gebruik je eigen creativiteit zodat je teksten veel beter afgestemd zijn op je doelgroep. 

Link

CreativeCommonsEen link naar een openbare website is toegestaan. Dat kan een link naar een website over een bepaald onderwerp zijn, maar ook een link naar een filmpje op YouTube bijvoorbeeld.

Creative Commons

Regelmatig kom je de term Creative Commons tegen. Dit is een beschrijving van verschillende soorten auteursrechten die aan een product (afbeelding, tekst, etc) kunnen hangen.

Een voorbeeld is 'Naamsvermelding', dit betekent dat je het werk mag hergebruiken als je de naam van de oorspronkelijke auteur vermeldt. Er zijn in totaal 6 soorten licenties.

Tot slot

Het is erg belangrijk om bewust om te gaan met de rechten die op materiaal zitten. Lang niet alles wat op het internet staat mag je vrij gebruiken. Als je goed zoekt kun je echter genoeg rechtenvrij materiaal vinden. Voor teksten geldt: schrijf je eigen teksten, kopieer niet van anderen, maar maak gewoon je eigen materiaal. Jij bent als auteur zelf verantwoordelijk voor wat je maakt en op internet zet.

Deel deze les met anderen







Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen