Gratis aanmeldenInloggen
Terug

Trends en ontwikkelingen in digitalisering onderwijs

Stuur blog door

Annuleren
Trends en ontwikkelingen in digitalisering onderwijs

De leerlingen van nu zijn altijd online. Via hun smartphone, tablet of laptop begeven ze zich in de online wereld. Deze leerlingen kunnen zich geen wereld meer voorstellen zonder digitale devices. Scholen gaan hierin mee en staan voor nieuwe uitdagingen en grote veranderingen. In dit artikel staan de laatste ontwikkelingen, opinies en trends op een rij.

Leraren zijn positief over het gebruik van tablets en laptops in het onderwijs

Onderzoek van Kennisnet toont aan dat leraren steeds positiever worden over het gebruik van tablets in het onderwijs. Ruim de helft geeft in een enquête aan positief te zijn over leerlingen met een eigen device. De meest gehoorde opmerkingen in het onderzoek van Kennisnet zijn:

  • Handig om te differentiëren
  • Toegenomen motivatie
  • Infrastructuur is goed
  • ICT-mogelijkheden zijn de uitkomst voor de bezuinigingen

Het is voor docenten steeds complexer om kwalitatief goed onderwijs te bieden. Er wordt bezuinigd en de klassen worden alsmaar groter. Dit betekent dat het lastig is dat elke leerling het onderwijs krijgt, wat hij of zij nodig heeft. Het voordeel van digitalisering in het onderwijs is juist dat het lesmateriaal persoonlijk op de leerlingen kan worden afgestemd.

Meerderheid wil stap voor stap verbeteren

De meeste onderwijsinstellingen zien digitalisering als een middel om het onderwijs stap voor stap te veranderen en te verbeteren. Slechts één op de tien po-instellingen ziet in ICT meer dan dat en wil het onderwijs ingrijpend veranderen. De veranderingen zijn gaande, maar wel in een rustig en beheerst tempo.

Leraren zien de motivatie toenemen

Maar liefst 89% van de leraren in het primair onderwijs ziet dat de motivatie van leerlingen toeneemt bij inzet van tablet. De moderne lesmethodes sluiten beter aan bij de behoeftes en maken het spannender dan de standaardmethodes.

Wat houdt ons nog tegen?

De vraag die over blijft is wat ons tegenhoud. Leraren zijn positief. Leerlingen zijn positief. Klinkt alsof er geen vuiltje aan de lucht is...

Echter, 42% van de leraren in het basisonderwijs geeft aan dat ze minder dan 4 uur training hebben gekregen om effectief gebruik te maken van de digitale hulpmiddelen. 38% geeft aan helemaal geen opleiding, cursus of training te hebben genoten voor het effectief en efficiënt inzetten van deze hulpmiddelen.

Schoolrijk

Daarom willen wij van Schoolrijk jou helpen bij het verzorgen van onderwijs dat steeds beter is afgestemd op wat een leerling nodig heeft. Schoolrijk is een webapplicatie voor het maken en delen van digitale lessen en toetsen. Het maken van de lessen en toetsen is heel eenvoudig. Je leerlingen maken de vragen en jij kunt de vorderingen volgen op een overzichtelijk dashboard. Schoolrijk is gratis voor leerkrachten. 

Auteurstraining

Om Schoolrijk zo effectief mogelijk te gebruiken bieden wij ook auteurstrainingen aan. Hoe word ik een goede auteur? Wat is goed lesmateriaal? Waarom zou ik eigenlijk zelf lesmateriaal gaan maken? In deze training leer je de uitgangspunten en gaan we praktisch aan de slag met het zelf ontwikkelen van digitaal lesmateriaal. Geïnteresseerd, schrijf je in voor onze auteurstraining.

Deel deze les met anderen







Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen