Gratis aanmeldenInloggen
Terug naar overzicht

Wat zijn geschikte afbeeldingen voor mijn lesmateriaal?

Het is belangrijk dat je controleert of je de afbeeldingen die je gebruikt mag gebruiken. Op veel afbeeldingen zitten auteursrechten, maar gelukkig is het gemakkelijk om rechtenvrije afbeeldingen te vinden. Wij geven je een aantal tips voor het verkrijgen van rechtenvrije afbeeldingen. 

Google

Zoek op afbeeldingen in Google. Vervolgens klik je op 'Gebruikersrechten' onder 'tools'.  Kies daar voor 'gelabeld voor hergebruik' of 'gelabeld voor hergebruik inclusief aanpassingen'. Per afbeelding moet je nog even goed kijken naar de voorwaarden die de bron stelt.

Flickr

Op flickr.com kan je goed zoeken op afbeeldingen. Kies aan de linkerkant voor de optie 'Commercial use allowed' of 'Commercial use & mods allowed' zodra je een zoekopdracht hebt uitgevoerd.  Ook hier moet je vervolgens controleren onder welke voorwaarden je de afbeelding mag gebruiken. Vaak is in ieder geval de bronvermelding een van de voorwaarden voor hergebruik.

Pixabay

Ook bij pixabay.com  kun je veel afbeeldingen vinden.  Je kunt daar ook controleren of je deze afbeelding rechtenvrij mag gebruiken. 

Creative Commons

Hier vind je een overzicht van de verschillende licenties: http://creativecommons.org/licenses/. Zo kun je uitzoeken onder welke voorwaarden je de afbeelding mag gebruiken. Binnen Schoolrijk blijf je zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de afbeeldingen, lees de voorwaarden van de afbeeldingen dus goed door.